Bokaízületek duzzanata, Mit tehetünk a bokaízület gyulladása ellen?


fájdalom a kéz interfalangeális ízületében ízületi gyulladásos fertőzés

GYIK Ezektől is fájhat a boka Bokaízületek duzzanata lábfejben vagy a bokában jelentkező kellemetlen,  hasogató fájdalomnak több oka is lehet a sérüléstől az ízületi gyulladásig. A fájdalom  bokaízületek duzzanata az  enyhétől akár a terhelésre való képtelenségig is terjedhet. A nagy igénybevételnek kitett testrészeknél gyakori, hogy a porc szerkezete különböző okok miatt megváltozik mi a térdízület elvékonyodik - pl.

Az ízületi folyadék mennyisége is csökken,  idővel pedig a csonton meszes kinövések keletkezhetnek.

Reumatikus megbetegedések, megzavart immunrendszer

Ennek következménye az ízületi tok károsodása, sőt megindulhatnak olyan fájdalmas  gyulladásos folyamatok, amik külsőleg is látható duzzanattal járnak. Tudjuk, hogy az erősen igénybevett ízületek gyorsabban kopnak.

fórum hatékony kezelése az artrózis és ízületi gyulladás mit isznak ízületi fájdalmak miatt

Ha pedig még sérülések is érik, akkor a kopásos folyamat  még jobban felgyorsul. Ezért a bokaízület különösen veszélyeztetett például a  sportolóknál.

A boka egy három csont találkozásánál lévő ízület, amely két bokaízületek duzzanata irányba tudja mozgatni a lábfejet: a testhez közelítve és távolítva. Egy rendkívül teherbíró ízületről van szó, amely a testsúlyunkat viseli állás és járás közben.

Artrózis, reuma, köszvény, pikkelysömör, fertőzések

Ezért érinti annyira kellemetlenül a hétköznapi tevékenységeinket is, ha fájdalom jelentkezik a bokánkban és ezért kell mielőbb felismerni és kezelni a fájdalom forrását. A boka ízületi gyulladásának egyik lehetséges oka a sípcsont és a bokacsont közötti ízület kopása,  ami gyakran egy korábbi törésből, fer­tőzésből vagy rándulásból ered.

De okozhatja  reumás ízületi gyulladás is, amely az ízületi gyulladások súlyosabb, néha az egész testet érintő formája.

izületi fájdalomcsillapító gyógyszer a radiális ízület vállának károsodása

Az egyre erősödő fájdalom kihatással van a lábszár és a lábfej izmainak működésére is. Az ízület merevvé válik, a járás ilyenkor megváltozik.

  1. A bokaízület szervezetünk egyik érzékeny pontja, felépítése igen összetett, könnyen megsérülhet.
  2. Boka betegségei
  3. Mit nevezünk bokarándulásnak?

A bokaízület károsodása miatt  egyre kevésbé bírja az ízület a terhelést, gyakran megdagad és fájdalmas,  megmerevedik, deformálódik, ami később már kívülről is jól látható.

A deformáció kialakulásában sokszor az öröklött tényezők mellett a mozgásszegény életmód, a nem jól megválasztott  cipő és a túlsúly is  szerepet játszik. A lábközépi ízületi gyulladás a lábfej felső részét érinti, ahol kilenc apró csont viseli el a láb óriási terhelését. A porckopásnak ez a formája is elsősorban korábbi sérülés miatt keletkezik, de a hosszú évek alatti terhelés  következményeként is kialakulhat.

A bokaszalag megnyúlása (rándulás)

Gyakori probléma,  mégsem mindig veszik észre időben, mivel a rutinszerűen készített röntgenfelvételeken nem mindig látható. Gyakran a  nagyláb­ujj és a lábfej csontjai közötti ízületet bélelő porc is elkophat, és a nagyláb­ujj felső oldalán csontsarkantyú nőhet.

Ezek a folyamatok merevséghez  vezethetnek, és persze később már szinte minden lépéskor érezzük a fájdalmat. Ilyenkor is a fő cél a fájdalomcsillapítás, a kiváltó ok megszüntetése és a fájdalom kiújulásának megelőzése. Az ízület túlzott kímélése a bokaízületi porckopás esetén nem ajánlatos, hiszen ha az ízület túl keveset mozog, a porcok nem jutnak elegendő tápanyaghoz, kiszáradnak és így a tompító, az ízületi felszíneket védő funkciójukat elveszíthetik.

A betegség stádiumától függően különböző  kezelési lehetőségek ismertek, de a speciális kollagénpeptidek - amit a CH-Alpha is tartalmaz -  bokaízületek duzzanata alkalmazása ilyenkor is nagyon jótékony!

  • A boka ízületi gyulladás oka mi lehet, és hogyan kezelheti? | Harmónia Centrum Blog
  • Módosítva:
  • Fájdalmat érez a lábfejében, talán a bokájában?
  • Ezek az ízületek gyógyszerei
  • Könyökmobilitás kezelés
  • Először tompán fáj, aztán bedagad; a bokaízületi gyulladás jelei - EgészségKalauz
  • Ízületi fájdalom szoptatás alatt