Lábbetegségek ízületei


A láb betegségeit 2 nagy csoportra lehet osztani: veleszületett betegségek és szerzett betegségek. Az ortopéd cipőjavítás számára jelentős ezek ismerete. A torz képződéseknek a mozgásszervekben található formái az ortopédia tárgykörébe tartozik.

A láb veleszületett betegségei Cipész tudástár - A láb A dongaláb a láb külső és belső élének a test középvonala felé irányuló hajlását jelenti. A talp nem lefelé néz, hanem a másik láb felé fordul, sőt súlyosabb esetben felfelé néz.

A talajjal érintkező felület a talp külső éle és a külső boka is lehet. Cipész tudástár - A láb A talp lábbetegségek ízületei, a hosszboltozat belső íve lelapult. A lábtő csontjainak összenövése szintén fejlődési rendellenességre vezethető vissza, a lúdtalphoz hasonló elváltozást hoz létre.

Lényege, hogy vagy az ugrócsont és a sarokcsont vagy a sarokcsont és a sajkacsont között összecsontosodás jön létre és ez akadályozza az ízületek mozgását.

lábbetegségek ízületei

A láb szerzett betegségei A lábbetegségek különböző okokra vezethetők vissza. Így pl: kórokozók, fertőzés, baleset, túlzott megterhelés. A lábkárosodás közül a cipész számára a statikai megbetegedések a legfontosabbak. Cipész tudástár - A láb A láb járás, állás során igen nagy igénybevételnek van kitéve. A testsúly legnagyobb része a hosszboltozat legmagasabb ívére esik.

Az öregujj ízületi kopása

A normális láb teherbíró képessége is korlátozott és amennyiben megromlik az egyensúly a terhelés és a teherviselés között, úgy az statikai deformációhoz, fájdalmas elváltozásokhoz vezet. Az erős szalag- és izomtok egyik feladata a láb csontjainak összetartása, a láb boltozatainak biztosítása.

A túlzott igénybevétel az izomzat kifáradását, megnyúlását és a boltozat lesüllyedését okozhatja. A lúdtalp vagy más néven boka- vagy harántsüllyedés az életkor bármely szakaszában előfordulhat és súlyosságától függően okozhat kisebb, nagyobb fájdalmakat, de előidézheti a teljes járóképtelenséget is.

You are here

A betegség nem csak a lábban okozhat fájdalmat, néha térd- és csípőfájdalom is jelentkezik a betegnél. A közismerten lúdtalpnak nevezett betegség gyűjtőfogalom, amely a különböző fokozatú statikai lábdeformációkat foglalja magában.

Az elváltozás súlyosságának sorrendjében megkülönböztetünk: bokasüllyedést, lábsüllyedést, lúdtalpat, terpeszlábat vagy harántboltozat süllyedést. Cipész tudástár - A láb A láb kifelé fordulásával egy időben, a belső boka lesüllyed, befelé dől a sarokcsonttal együtt.

Fájdalom a lábujjak alatt, harántsüllyedés Metatarsalgia - BNO:M A harántsüllyedés a láb ujja között a haránt boltozat ellapulása. Lehet örökölt, amikor a harántsüllyedés mellett a láb hosszboltozata szabályosan ívelt és a sarokcsont normális helyzetű. Gyakrabban szerzett elváltozás, rendszerint más láb deformitásokkal jár együtt.

Esetenként a hosszboltozat süllyedése is tapasztalható. Főleg gyermekkorban jelentkezik. Idejében észlelt bokasüllyedés általában eredményesen javítható, megfelelően kialakított cipő használatával. Cipész tudástár - A láb A lábsüllyedésen a hosszanti boltozat süllyedését értjük. Ezt a boltozatot tartó izmok és szalagok lazulása, erejük csökkenése okozza.

lábbetegségek ízületei

Rendszerint bokasüllyedéssel együtt jelentkezik. A csontokban még elváltozást nem okoz. A láb megfelelő alátámasztásával betéttel, a lábsüllyedés általában korrigálható. Cipész tudástár - A láb A kezeletlen lábsüllyedés fokozottabb deformációt okozhat, amelynél a láb csontos vázában is komoly károsodás léphet fel.

A sarokcsont lesüllyedt elülső felével is részt vesz a támasztásban, egyes helyeken csontos híd keletkezhet.

A láb mozgása A láb mozgása A mozgások az izületekben mennek végbe. A legfontosabb izület a lábszár és a talus közötti, ún.

A rugalmas szerkezet helyébe merev láb alakul ki, a járás nehézkessé válik. Cipész tudástár - Lábbetegségek ízületei láb A harántboltozat lesüllyedése általában a felnőttkor lábelváltozása. A magassarkú cipők viselete a normálisnál nagyobb arányú terhelést jelent a láb elülső részére, a lábközépcsontok fejecskéire. Így e betegségben szenvedők között általában több a nő. A normális támasztási pontok helyett, - a harántboltozat süllyedése miatt - a támasztási pontok eltolódnak a 2-es, 3-as és 4-es lábközépcsontokra.

A láb rugózása - amely a járás közbeni rázkódást volt hivatva felvenni - a boltozat süllyedése miatt - korlátozódik vagy megszűnik.

Termék ízelítő

Az áthelyeződött alátámasztási pontok nem kellően alápárnázottak, így a talp felületén fájdalmas bőrkeményedést, gyulladást okozhatnak.

A lábközépcsontok szétterpesztésének a következménye lehet, hogy az öregujj és kisujj a láb középvonala felé fordul és a közrezárt 3 ujjat szorítja.

A szorítás hatására a lábujjak között bőrkeményedés alakulhat ki, vagy ún. A harántsüllyedés okozhat bütyökképződést is.

lábbetegségek ízületei

A bütyök lényegében az öregujj és az első lábközépcsont által bezárt szög változását jelenti. A bütyök tehát nem csontkinövés, hanem az öregujj nagyobb arányú befelé fordulása, a láb középvonala felé.

Amit észrevesz: száraz, pikkelyszerűen repedezett bőr Amire utalhat: pajzsmirigy-alulműködés - különösen, ha a hidratáló sem segít Előfordulhat, hogy a pajzsmirigy nem termel megfelelő mennyiségben pajzsmirigyhormonokat, melyek többek között az anyagcserét, a vérnyomást, illetve a csont- és idegrendszer fejlődését szabályozzák.

Az öregujj elfordulása következtében, a hozzá ízesülő lábközépcsont fejecskéje kidudorodik, a cipő oldalához dörzsölődve állandó nyomásnak van kitéve. Az első lábközépcsont fejecskéjén a porcréteg tönkremegy, porcréteg kicsontosodás, állandó gyulladás keletkezhet a csonthártyán és az izületi hártyán is.

lábbetegségek ízületei

A lábbetegségek ízületei mozgása korlátozottá válik, állandó fájdalmat okoz. Kisebb lábbetegségek ízületei esetén a lesüllyedt harántot megfelelő betéttel korrigálni lehet.

  • Ízületi gyulladás hogyan kezelhető a lábak
  • Ismerd fel a lábbetegségeket! - Blikk
  • Reuma kezelése Bauerfeind rögzítőkkel

Súlyosabb esetekben műtéti beavatkozás szükséges. A műtét utáni utókezelés sikerét a megfelelő betét és kényelmes cipő viselése is elősegíti.

Dr. Boross György: Recseg-ropog és bütykös is – az öregujj ízületi kopásáról

Cipész tudástár - A láb A sarokcsont támaszpontján vagy a sarokcsont hátsó részén kialakult csontkinövés éles, szúró fájdalmat okoz. Ha a csontkinövés a talpi járógumón keletkezik, úgy sok esetben eredményesen alkalmazható lyukasztott sarkú betét és a sarok állását javító cipő.

A sarok hátsó lábbetegségek ízületei létrejövő kinövés ellensúlyozására, alacsony kérgű cipő viselése enyhíti a panaszokat. A lábbetegségek esetén az ortopéd cipő hasznos és elengedhetetlen segítség, mint gyógyászati segédeszköz.

Ízületi fürdő kezelés szakmai ismeret - Völgyi Ferenc - Műszaki könyvkiadó, Cipész tudástár.