Porchosszabbító gyógyszer


hányinger és ízületi fájdalom

Bodnár Zsolt Az emberi végtagok sokrétű mozgásáért felelős ízületekben lévő porcszövetek hasonlóan tudnak regenerálódni, mint ahogy egyes állatok, például a szalamandrák vagy a zebrahalak újra tudják növeszteni a végtagjaikat — derült ki egy, a Science Advances folyóiratban szerdán megjelent tanulmányból.

Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói szerint ez a felfedezés nemcsak az ízületi betegségek, például az oszteoartritisz ízületi gyulladás tüneteivel járó csontbetegség kezelésére mutathat új utakat, hanem a jövőben akár az emberi végtagok regenerálódásához is vezethet.

A regeneratív képességekkel bíró szalamandrák, gőték vagy axolotlok olyan molekulákkal mikro-RNS-ekkel rendelkeznek, amik az ízületi porcszövetek javításáért is felelnek.

növekedési fájdalom a térdízületben

Ez a mikro-RNS az emberi szervezetben is megtalálható, de a tanulmány szerint egyes területeken erősebben fejti ki a javító hatását — a bokában aktívabb, mint például a térdben vagy a csípőben. Ez szinkronban van az említett farkos kétéltűek képességeivel, mivel ők is a testük legtávolabbi pontjait képesek leggyorsabban regenerálni: a farkukat és a lábaik végét.

artra ízületek ára

A csípő- térd- és bokaízületekFotó: Science Photo Library A tudomány már régóta tisztában van azzal, hogy az emberek is rendelkeznek regeneratív képességekkel, a gyerekeknél például előfordulhat, hogy egy levált ujjbegy megfelelő kezelés esetén teljesen porchosszabbító gyógyszer tud nőni.

Az új tanulmány viszont rácáfol arra a korábban elfogadott álláspontra, miszerint az emberi test képtelen fellépni az ízületek komoly sérülései ellen.

mit lehet könyökfájdalommal megtenni

Ehhez a tudósoknak még rá kell jönniük, hogy milyen szabályozó folyamatok hiányoznak az emberekből, amik megvannak például a szalamandrákban, és ha megtalálták, ki kell deríteni, hogy azok reprodukálhatók-e az emberi testben. Kapcsolódó cikkek a Porchosszabbító gyógyszer.

a térd kereszt keresztkötése