Úszás vállfájdalommal


Úszók vállfájdalmának megelőzését célzó nyújtógyakorlatok alkalmazása gyermekkorban Application of stretching exercises in childhood for preventing shoulder pain in swimmers Szendrő Gabriella1, Schmidtka-Várnagy Anna1, Törös Károly2, Perlakyné Szlavitsek Gizella3, Hömöstrei Péter4, Ányos Viktor4, Dr. Az úszóváll néven is emlegetett állapot vezető tünete az aktivitás közben vagy után fellépő fájdalom, melyet idővel a vállízületi mozgások beszűkülése, funkciójának romlása követhet.

Az úszóváll tehát nem egy konkrét kórképet takar, hiszen a tünetek hátterében sokféle patológiás folyamat impingement szindróma, a rotátorköpeny inainak, illetve a m.

Az úszóváll kialakulásának lehetséges okai Nem megfelelő úszótechnika A fájdalommentes úszáshoz elengedhetetlen a helyes mozdulatok elsajátítása és megfelelő kivitelezése.

Vállfájdalom kezelése - 10 tippünk is van! - HáziPatika

Mivel a versenyszerűen úszók naponta több ezer karcsapást is megtesznek, úszás vállfájdalommal mégoly parányi, de folyamatosan jelen lévő technikai hiba is komoly következményekkel járhat. Gyorsúszás során a legtipikusabb probléma, hogy a törzs a kar előrehozása közben nem fordul el kellő mértékben, így a subacromialis tér beszűkül, ami hosszútávon a rotátorköpeny inainak irritációjához vezethet.

térd tünetek pretetellaris bursitis és kezelése

A pillangóúszás során a mozgás szimmetrikus jellegéből adódóan a törzsrotáció nem lehetséges, ezért ez az úszásnem, a fenti ok miatt, rendkívüli mértékben igénybe veszi a vállízületet.

Hátúszás közben főként a tok elülső része terhelődik, hiszen az erőkifejtés abdukált-kirotált helyzetből indul. Ennél az úszásnemnél is kulcsfontosságú a törzs megfelelő rotációja. Mellúszás során a mozdulatok végig a törzs előtt valósulnak meg, így az itt ébredő erők kissé más jellegűek, mint a többi úszásnemnél.

Úszók vállfájdalmának megelőzését célzó nyújtógyakorlatok alkalmazása gyermekkorban

A lapockát stabilizáló izmok elsősorban a m. Az izomfáradás, majd az ennek következtében fellépő fájdalom drasztikusan megváltoztatja az izmok működését, és az úszó technikáját, melynek elsődleges célja immár a legkevésbé fájdalmas helyzet megtalálása, nem pedig a minél hatékonyabb mozdulatok kivitelezése lesz.

mit jelent a térd artrózisa 1 fok

Vizsgálatok sora bizonyítja, hogy az ízület laxitása elősegíti a fájdalom és a különböző lágyrészpatológiák megjelenését, ugyanakkor több tanulmány eredménye cáfolja ezt.

Így a rotátorköpeny izmaira jóval nagyobb teher hárul, ami hosszútávon az izmok kifáradásához, az ízület stabilitásának csökkenéséhez, és emiatt akár sérüléshez is vezethet. A hatékony úszáshoz elengedhetetlen ízületi lazaság csupán az csípőfájdalom kenőcs séta közben mintegy 20 százalékánál veleszületett.

Hogyan előzhető meg a vállfájdalom?

A többi sportoló az extrém nagy mozgáspályákat a sportmozgás, és még inkább a sokszor drasztikus nyújtógyakorlatok úszás vállfájdalommal végzésével érheti el.

Ez sajnos sok esetben a passzív stabilizátorok károsodásával jár, ami egyrészt a vállízület anterior instabilitását, másrészt a tokban található receptorok sérülése révén az ízület proprioceptív érzékelésének zavarát eredményezheti.

Bár úszók esetében az összefüggés kevésbé egyértelmű, egyes vizsgálatok szerint a tok zsugorodása a humerusfej anterior-inferior elcsúszását okozhatja, ami megnöveli a másodlagos impingement szindróma veszélyét. A mellizmok m.

térdízületi ízületi gyulladás műtéti kezelés

Az előreeső vállak, a protrakcióban lévő lapockák miatt a vállízület biomechanikája megváltozik, ami egyrészt fokozza az ízület sérülésre úszás vállfájdalommal hajlamát, másrészt csökkenti az izmok hatékonyságát. A törzsstabilizáló izomzat kellő megerősítésével ugyanakkor a vállra eső terhelés számottevően csökkenthető, ami csökkenti a vállfájdalom kialakulásának esélyét. Az elsősorban a vállízület mozgékonyságának javítását célzó gyakorlatsort 11 db gyakorlat a gyermekek 6 héten keresztül, hetente 3 alkalommal végezték, az úszóedzést követően, edzői felügyelet mellett.

Az alkalmazott gyakorlatok A nyújtó gyakorlatok összeállítása során igyekeztünk egy olyan, az életkori és sportági sajátságokhoz igazodó gyakorlatsort alkotni, mely hosszútávon elősegítheti az úszóváll kialakulásának megelőzését.

  • Befagyott váll szindróma Befagyott váll szindróma A nem múló vállfájdalom hátterében sokszor komolyabb probléma áll egy szimpla húzódásnál, vagy a megerőltetésnél.
  • Kíváncsi, mitől fáj az úszók válla? - Gerinces:blog, a hátoldal
  • A térdízület kötőelemeinek károsodása
  • Gyakorlatok a vállízület kezelésére
  • Akut fájdalom az ágyék ízületében
  • Sportolás közben erős vállfájdalom? Nem kell rögtön a műtétre go

Ennek megfelelően fontos szerep jut a mellizomzat 1. Emellett természetesen a vállöv tónusos izmainak — m.

Nyaki- és vállfájdalom kezelése - Salonpas tapasz Kamarás Klementina Nincs kategória

Emellett a felkar izmainak — m. A gyakorlatok között helyet kapott a hátsó képletek nyújtása is — ez tekinthető a hátsó tok nyújtását célzó, több tanulmány szerint is igen hatékony 1 ún.

A gyakorlatok összeállítása során mindvégig elsődleges szempont volt a passzív stabilizátorok kímélete, hiszen az ízületi tok- és szalagrendszer stabilizáló szerepe mellett propriceptív receptorai révén a mozgásérzékelésben is fontos szerepet játszik. A nyújtani kívánt izmok megéreztetését a közreműködő gyógytornászok és edzők taktilis ingerekkel is segítették.

csípőízület-sprain kezelés

A gyakorlatok és a nyújtani kívánt képletek 1. Hátsó tok 9. Gerinc melletti izomzat Tapasztalatok A gyerekek a gyakorlatsort gyorsan elsajátították, a mozdulatokat helyesen és örömmel végezték. A vizsgálatban részt vevő edzők és gyógytornászok törekedtek arra, hogy a gyerekek a stretching során tudatosan, a légzéssel összehangolva, valóban a nyújtani kívánt izmokra koncentrálva mozogjanak.

A helyesen kivitelezett gyakorlatok során tapasztalt mozgásélményt a gyerekek sikerként élték meg. A nyújtás a rendszeres gyakorlásnak köszönhetően az edzés szerves úszás vállfájdalommal vált.

Úszásról általában, majd úszás, mint élsport

Terveink Mivel az úszóváll kialakulásának hátterében számos tényező együttes hatása áll, megelőzése is úszás vállfájdalommal egy komplex, sokrétű program segítségével valósítható meg. A prevenció fontos részét képezi a maximális mozgáspályákat a passzív stabilizátorok kíméletével elérő, és a vállövi izomdiszbalansz helyreállítását célzó stretching.

Terveink között szerepel a fentebb ismertetett gyakorlatsor hosszútávon történő gyakoroltatása és a mozgáspályákra kifejtett hatásának vizsgálata.

Azonos életkorú, más módszerrel nyújtó versenyúszókból álló kontrollcsoport bevonásával vizsgálni szándékozunk az ízületkímélő, a mellizmokat és a hátsó tokot célzottan nyújtó gyakorlatsor eredményességét és a vállfájdalmak megelőzését segítő hatását. Hosszú távú terveink közé tartozik egy komplex prevenciós program kidolgozása, mely a nyújtás mellett a lapockaközelítő izmok úszás vállfájdalommal a rotátorköpeny izmainak célzott erősítését, a törzsstabilitás hatékony fejlesztését és a testtartás korrekcióját is magában foglalná.

Int J Sports Phys Ther. Manualtherapy    ; 16 5 J Athl Train ; 41 3 Am J Sports Med. Dashottar A, Borstad J: Posterior glenohumeral joint capsule contracture.

gélek és krémek chondroitin és glükozamin

Shoulder Elbow. Gaunt T, Maffuli N: Soothing suffering swimmers: a systematic review of the epidemiology, diagnosis, treatment and rehabilitation of musculoskeletal injuries in competitive swimmers.

csontízületi fájdalom

Br Med Bull. Herrington L, Horsley I: Effects of latissimus dorsi length on shoulder flexion in canoeists, swimmers, rugby players and controls. JSHS 3 1 PM R ; 5 4 Pollard H, Croker D: Shoulder pain in elite swimmers. Australas Chiropr Osteopathy ; 8 3 Phys Ther Sport ; 13 4 Sports Health.