Térdízület védelme,


Testünk szürke napszámosai

Bár az ízületi kopás meglehetősen gyakori az idősebb korosztály térdízület védelme, a megfelelő lépésekkel jelentősen csökkenthetjük ennek a betegségnek a rizikóját, sőt akár teljesen meg is előzhetjük a porckopást! Az ízületeink minden nap hatalmas terhelésnek vannak kitéve. Idővel a csontok egymáshoz illeszkedő végét borító porc elvékonyodhat, vagy akár teljesen el is kophat, ez pedig a mozgás térdízület védelme válásával, az ízület merevségével, a mozgás beszűkülésével és ízületi gyulladással járhat együtt.

térdízület védelme

A porckopás visszafordíthatatlan folyamat, ám lassítható, és a tünetek is enyhíthetőek. Akár azt is teljesen megelőzhetjük, hogy a legkellemetlenebb tünetek kialakuljanak. Ehhez azonban az kell, hogy időben észrevegyük a porckopást, vagy még annak kialakulása előtt tegyünk a térdízületi kopás megelőzéséért.

térdízület védelme

Ügyeljünk a súlyunkra! Minél nagyobb valakinek a súlya, annál nagyobb terhelés éri az ízületeit, vagyis annál nagyobb az esély a porckopás kialakulására.

Térdrögzítők használata síeléshez Testünk egyik legnagyobb erőhatásoknak kitett része a térdízület. Ennek oka az, hogy nagy erőkarok mentén nagy erők hatnak, ezért a térd sérülésveszélye a többi ízülethez képest fokozott. A sérülékenység nemcsak versenyszerű sportolóknál áll fenn, hanem az alkalomszerűen sportolók százezreinél is fenyeget. Síeléskor az úgynevezett sportbalesetek többnyire a térdízület sérülésével járnak, ezért különösen fontos ennek a testrésznek a védelme, a sérülés megelőzése.

A felmérések szerint a túlsúlyosaknál négyszer-ötször akkora a betegség előfordulásának rizikója, mint a normális súlyúaknál A túlsúlyosaknál elsősorban az ún. Az egészséges testsúlynál kilónál több már jelentős mértékű terhelésnövekedéssel jár együtt.

 • Kopik, recseg, fáj?
 • Reumás ízületi gyulladás
 • Melegítő kenőcs a vállízületre
 • В моем плане Жанна и Алиенора должны сначала встретиться с Максом.
 • Movalis a térdízület fájdalma miatt

A túlsúlyosak esetében már az rendkívül jó hatással lehet az ízületek egészségére, ha a testsúly 10 százalékától megszabadulnak. Ha pedig a testsúlyunk a normális, egészséges tartományba esik, tegyünk meg mindent azért, hogy ez így is maradjon! Mozogjunk rendszeresen!

Ügyeljünk a súlyunkra!

Sokan úgy vélik, az ízületek kímélésével, pihentetésével megelőzhetik gyógyszerek oszteokondrozis fájdalomcsillapítókhoz kellemetlen tünetek kialakulását, ám valójában éppen ennek az ellenkezője igaz.

Természetesen, vannak olyan ízületi problémák, melyeknél a pihentetés nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz, ám ez inkább a sérülésekre jellemző és ezeknél is rendkívül fontos a gyógyulás utáni gyógytorna.

 • Állandóan észreveszitek a kellemetlen hangot, miközben leguggoltok vagy lépcsőztök?
 • Vitaminok, táplálék kiegészítők térdízületi problémákra | Györe Kerékpáristálló
 • Így előzze meg a térdízületi kopást! - EgészségKalauz
 • Éhség és ízületi betegségek
 • Térdízületek lába fáj
 • Az ízületek védelme - hogyan, mit, és miért?
 • Vannak azonban olyan ízületek is például az alsó lábszár csontjain, amelyek a hajlékonyság helyett a stabilitást is szolgálják.
 • Ízületi fájdalomcsillapítás törés után

A rendszeres mozgással megerősíthetjük az izmokat, melyek így jobban megtámasztják, védik az ízületeket, és a rájuk nehezedő nyomást is csökkentik. Sokan azért nem mernek elkezdeni mozogni, mert az az ízületek fájdalmával jár együtt.

térdízület védelme

Ez általában egy idő után elmúlik, de a jól megválasztott, kímélő gyakorlatokkal vagy a vízben végzett mozgással kímélhetjük az ízületeket. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük ki gyógytornász tanácsait! Előzzük meg, kezeljük a sérüléseket! Különösen azoknál lehet fontos ez a lépés, akik rendszeresen sportolnak, aktív életet élnek, ezzel pedig az ízületek sérülését kockáztatják.

térdízület védelme

A sérülések is növelik ugyanis a porckopás rizikóját — akár évtizedekkel később is! Nagyon fontos például a megfelelő, stabil cipő viselése, a bemelegítés és a mozgás utáni levezetés stb.

térdízület védelme

A félig gyógyult ízületnél még nagyobb a további sérülések esélye. Szedjünk glükozamin-szulfátot! A glükozamin-szulfát egy olyan természetes vegyület, melynek hatalmas szerepe van az ízületek, a porcok, a szalagok és az ízületi folyadék regenerációjában, az új sejtek termelődésében. A glükozamin egyébként is megtalálható a szervezetünkben, de szájon át szedve pl. Segíti a porcok újjáépülését és gátolja azoknak az enzimeknek a működését, melyek térdízület védelme a porc pusztulásnak indul.

Kúraszerű alkalmazása segíthet megóvni a porc egészségét, megelőzhető vele a térdízületi kopás. Különösen azoknak lehet ez fontos, akiknek az ízületei nagyobb terhelésnek vannak kitéve, például aktívan sportolnak, táncolnak vagy a munkájuk miatt sokat vannak talpon. Forrás: egeszsegkalauz.

térdízület védelme