Hajlító ízületek. Tartalomjegyzék


Ízületek Ízületek feladata: hajlítás, nyújtás, forgatás A csontok egymással érintkezve ízületeket képeznek. Hajlító ízületek ízület felépítése határozza meg a lehetséges mozgás kiterjedését és irányát. Az ízületek egy részénél, pl.

Funkcionális anatómia I.

Más ízületeknél azonban különféle fokú mozgás lehetséges. A vállízületek felépítése pl. Ez teszi lehetővé a ki- és beforgatást, valamint a kar előre-hátra és oldalra történő mozgatását.

hajlító ízületek milyen kenőcs a lábízületi gyulladás kezelésére

Az ízületek alkotóegységei stabilitást adnak, és egyben csökkentik az állandó használatból eredő károsodás lehetőségét. A trédízület A térdízületet az ízületi tok kívülről teljesen körülzárja, de egyben elég rugalmas ahhoz, hogy lehetővé tegye a mozgást és erősen összetartsa az ízület részeit.

hajlító ízületek a bal boka ízület posztraumás artrózisa

A tokot belülről ún. A csontok jelen esetben a csípő- és sípcsont végét sima, kemény, kopásálló védőszövet: az ízületi porc védi, mely mozgás közben felfogja a rázkódást, minimálisra szorítja a súrlódást.

hajlító ízületek gyulladás az ízület körül

Ugyancsak ízületi porcok párnázzák ki a két csont közötti rést is, és így a testsúly egyenletes eloszlását segítik. Az ízületi tömlők folyadékkal telt kis tasakok, melyek olyan szomszédos képletek között biztosítják a siklást, ahol az egymáshoz történő súrlódás kopást, esetleg szakadást eredményezne pl.

Az ízületi tok stabilitását ínszalagok, izmok biztosítják, az ízület elülső részének védelmét pedig a térdkalácscsont is segíti.

Ízületek sérülései Az ízületek sérülései, az ízületiszalag-húzódás, szakadás, az ízületi ficam stb. Megbetegedései a leggyakoribb szerzett betegségek: gyulladásos és degeneratív formáit különítjük el.

A gerinc mozgásterjedelme

A gyulladásos formák közül az akut ízületi gyulladás ma hajlító ízületek szerencsére ritka, de annál gyakoribb a reumatoid ízületi gyulladás, mely alapvetően autoimmun megbetegedés. A degeneratív ízületi kórképekben az ízületi túlterhelés következtében a porcfelszínek sérülnek, helyi gyulladást, fájdalmas és reflexes mozgásnehezítettséget eredményezve.

A sérüléseket gyakran egyszerűen pihentetéssel kezelik, de végső esetben lehetőség van a súlyosan sérült ízületek egy részének mesterséges ízülettel való pótlására is.

hajlító ízületek ízületi fájdalom fertőzésekkel

Érdekességek A gömbízületek, mint a csípő vagy a váll ízülete, teszik lehetővé a legnagyobb fokú mozgékonyságot. A csontok formája miatt hívják gömbízületnek.

Degeneratív ízületi betegségek

A csuklóízületek, mint a térd és a könyök ízületei, előre és hátra hajlanak. A csúszóízületek, mint amilyen a csukló, hajlíthatók és forgathatók. Napközben a gerincoszlop porckorongjai összenyomódnak, ezért este, lefekvéskor alacsonyabbak vagyunk, mint reggel, amikor felébredünk.

  1. Térdfájdalom, amikor felkelsz
  2. 2. típusú ízület kezelése és kezelése
  3. Fájdalom a jobb csípőízület pszichoszomatikájában
  4. Az egészséges ízületek mozgásterjedelme - Súlypont Ízületklinika
  5. Ezek az összeköttetések lehetnek egyszerű, egységes szerkezetűek, de gyakrabban bonyolult felépítésű és működésű szervek.
  6. Funkcionális anatómia I. | Digitális Tankönyvtár
  7. Mindaddig, amíg ennek az egységes ízületi rendszernek az elemei megfelelő helyzetben maradnak vonalban állnakvalamennyi mozgás gördülékeny, pontos és erőteljes.

A csontok az ízületek útján aszerint kapcsolódnak egymáshoz, hogy milyen irányban kell mozogniuk. A vállban pl.

hajlító ízületek hogyan kezeljük az ízületek gyulladását és duzzanatát

A térdben és a könyökben csuklóízület van, ami csak egy irányban mozog.